Välkommen till Söderköpings hembygdsförening S:t Ragnhilds Gille

 

På vår hemsida eftersträvar vi att ge en samlad aktuell information om förening, program, evenemang, nyheter, publikationer mm. Äldre årsböcker är digitalt tillgängliga. Bildarkivet omfattar ca 17 000 bilder och växer snabbt. Via länk nås även våra sidor på portalen Visit Östergötland. Dess information vänder sig särskilt till turister och ges även på engelska och tyska.

E-posta gärna dina synpunkter till vår redaktör: lars.sylvan@telia.com

ÄNDRINGSDATUM: 1 september 2015

Östgötadagarna på Korskullen.

IMG_5257Lördag  och söndag 5–6 september kl. 11.00–16.00 har vi öppet i charmiga Fiskartorpet. Utanför visas gammeldags hantverk.

Kl. 14.00 är det sagostund med utklädd ”sagotant” (dramapedagog), som berättar sagor.

På lördagen finner man en riktig fiskargubbe vid husknuten. Alvar Karlsson från Misterhults skärgård visar bland annat hur man knyter fiskenät. Pia Carstens tillverkar keramik.

På söndagen kommer Marie-Anne Andersson att visa luffarslöjd och Pia Carstens keramik. Från kullens topp invid Korskullens Café ljuder då ljuv musik. Här anordnas traditionsenlig spelmansstämma. Båda dagarna är det även möjligt att få en guidning i den gamla väderkvarnen, som flyttats hit från Hägerö i Gryts skärgård. Under perioden 1851–1914 användes den för att mala skärgårdsbornas säd. Även vid väderkvarnen visas gammeldags hantverk – keramik- och tvåltillverkning.

Café Korskullen är öppet.

Medlemsresan till Kisa lördagen den 12 september.

DSC_0837 kopiaÄn finns det platser kvar på vår studieresa till Kisa hembygdsgård och emigrantmuséum. Avresa lördagen den 12 september kl.13.00 från Stinsen. Gillet bjuder sina medlemmar på resa, kaffe och guidning. Anmälan görs till Ola Lönnqvist på telefon 0121 – 218 85 eller per E-post ola.lonnqvist@gamma.telenordia.se.

Ett hejdundrande gästabud!

Underbart sensommarväder och massor av besökare ! Så var det när Söderköpings Gästabud fyllde 10 år och bjöd på ett särdeles späckat jubileumsprogram. Några bilder: IMG_5368IMG_5372IMG_5376IMG_5394

IMG_5340IMG_5349

Gillets gästabudsvärdar … mer eller mindre medeltidsfäiga!

IMG_5403IMG_5402

 

Söderköping stads kulturarvsturism och kulturarv som resurs.

Detta är ämnet för en intressant studie utförd av Charlotte Jörgensson, som kandidatuppsats vid Linköpings Universitet. Hela rapporten finns nedladdningsbar under ARKIV/ARTIKLAR.

Historisk Ramunderslinga.

Kommunen har påbörjat ett arbete med att skapa en historisk promenadslinga på Ramunder. Gamla bilder med berättande texter skall sättas upp på olika platser. Ett antal feriejobbande ungdomar har under sommaren arbetat med att gräva fram underlag.

S:t Ragnhilds Gille har bidragit med bildmaterial ur sitt rika bildarkiv. Nedan ges smakprov på bilder vad avser: Serveringsvillan, Skyttepaviljongen, Folkets Park, Lekarebacken och Trumkällan. 11330HA5067H10317H9282H7367H

 

Madickenvandringar.

Söderköping för 100 år sedan är miljön i Madickenfilmerna, som spelades in 1978 – 1979. Sommartid arrangerar Turistbyrån vandringar till de välkända filmmiljöerna. På Storgatan, i den byggnad som tidigare rymde NT´s redaktion, låg filmens redaktion för Arbetets Härold. Här arbetade Madickens pappa Jonas.

Tillmötesgående från husägaren Gunnarssons har gjort det möjligt för Gillet att nu ordna en miniutställning. Förutom en gammal redaktionsinredning kan man genom fönstren beskåda bilder från 1910-talets Söderköping (”På Madickens tid”).

Vill du vara med?????

Gillet avser att till 2016 bygga en ny tillfällig utställning som på flera sätt skall beskriva och belysa Storgatan i första hand, men även andra gator, kvarter och torg och vilka byggnader som funnits och finns, vilka verksamheter som bedrivits och vem som bott och levt i byggnaderna. Verksamheten sker under ledning av Ola Lönnqvist och avses äga rum under 2015 och en bit in på 2016.

Kommentera bilder!

Skriv dina kommentarer vid respektive bild i bildarkivet. Det ger oss värdefull hjälp i uppdateringsarbetet.